ЖИТТЯ ПІД ЛЬОДОМ.

Науковий відділ національного природного парку «Пирятинський» постійно контролює вміст кисню у воді річки Удай. Особлива увага цьому приділяється взимку, коли вода вкрита кригою.

Вже з осені, через зниження рівня води у річкових затонах, які стали ізольованими від русла, через процеси розкладання органіки у донних відкладах, кисню у воді було обмаль.

Так, на контрольних станціях в с. Леляки, на руслі спостерігали цілком пристойний вміст кисню: 44-71% від повного насичення. В той же час, в затоні з листопада місяця вода була повністю позбавлена кисню.

Ситуація різко змінилася на Старий Новий рік. Тоді була морозна сонячна погода і зовсім не було снігу. На наш подив, оксиметр продемонстрував пересичення води киснем під льодом 101-113%! Пояснити цей феномен можна лише інтенсивним фотосинтезом водоростей та дрібних вищих водних рослин: ряски, вольфії. Вже наступного дня, за похмурої погоди рівень кисню знизився до 57-63%, а 16 січня, коли річку встелив туман, кисню стало ще менше: 39-48%.

Недаремно, рибоводи рекомендують у зимові сонячні дні розчищати з поверхні замерзлих ставків сніг. Таким чином, вони сприяють проникненню крізь кригу сонячним променям, а рослини віддячують, виробляючи, такий дефіцитний взимку, кисень.

                                                                                                    Завідувач наукового відділу Ю.Проценко

1

2

3

4

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

- У природі все розумно продумано і влаштовано, кожен зобов'язаний займатися власним заняттям, і в даній мудрості - найвища справедливість життя. - Артур Конан Дойл

- Немає нічого більш винахідливого, ніж природа. - Цицерон Марк Туллій

 

бесплатные шаблоны joomla тут