ДЕТЕКТИВ НА БОЛОТІ

21 лютого поверталися з дочкою Тетянкою з дослідної ділянки на Удаї в Леляки. Навпростець по заплавному болоту. Очерет вигорів, сніг не глибокий. Літом тут не пройдеш. Серед купин осоки стирчить самотній кущ лози. Невеликий, але до найближчих хащів метрів 100. Такі примітні місця приваблюють різних гостей.

 

І дійсно очам відкрилася картина, жахливого злочину. На гострій гілочці лози висить тільце землерийки. Тваринки з найдрібніших звірів нашої фауни. Вони чимось схожі на мишей. На відміну від гризунів, землерийки – хижаки. Харчуються комахами, червами, іншою тваринною їжею.

За «почерком» можемо впевнено назвати злочинця: сорокопуд, невеличкий птах з Горобиних. Трохи більший від шпака, але справжній хижак. Харчуються сорокопуди комахами, ними ж вигодовують пташенят. Однак, дорослі птахи часто полюють на дрібних хребетних: жаб, ящірок, мишей, землерийок і, навіть, на дрібних птахів: горобців, синиць. Взимку, коли комах немає, земноводні та плазуни поховались, птахи відлетіли в теплі краї, саме дрібні звірі стають жаданою здобиччю сорокопудів.

Коли корму багато, сорокопуд робить запаси: нанизує на гострі гілочки, колючки чи в розвилку гілочок кущів частину здобичі, щоб повернутися до неї в разі невдалого полювання.

Орнітолог національного природного парку Пирятинський Віталій Казанник стверджує, що в нашому районі мешкає 3 види сорокопудів: Сорокопуд терновий, С. чорнолобий та С. сірий. Перші два види досить поширені, звичайні для фауни Лісостепу. Це – перелітні птахи. Сорокопуд сірий – рідкісний, занесений до Червоної книги України. Це - північний вид. Він не боїться холодів і залишається в нас зимувати. Сірого сорокопуда орнітолог зустрічав у кількох районах парку: в заказнику «Гришківка», в Пологах біля Олександрівки, на луках поруч з Дейманівкою та Харківцями і найчастіше – між Леляками та Усівкою.

Отже, за почерком, місцем та часом злочину можемо встановити вбивцю: Сорокопуд сірий. Таким чином отримали ще один доказ мешкання раритетного виду в національному парку.

Відомий австрійський вчений-етолог К. Лоренц досліджував поведінку цих птахів. Він помітив, що молоді сорокопуди здатні лише підносити здобич і притискати її до гілок. Процедура навчання нанизуванню жертв на гілочки є результатом навчання протягом тривалого відрізку життя. Отже, вірогідно, ми маємо справу з дорослим самцем, який залишився зимувати на своїй власній гніздовій території.

Анатолій Подобайло

IMG 0446

IMG 0448

IMG 0453

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

- У природі все розумно продумано і влаштовано, кожен зобов'язаний займатися власним заняттям, і в даній мудрості - найвища справедливість життя. - Артур Конан Дойл

- Немає нічого більш винахідливого, ніж природа. - Цицерон Марк Туллій

 

бесплатные шаблоны joomla тут