В рамках природоохоронної акції «Збережемо першоцвіти» 25.02.2016 фахівцем з екоосвіти НПП «Пирятинський» А. Олексенко для учнів 7-го класу ЗШ №1 проведено урок на тему «Першоцвіти Пирятинщини».
Перша частина заняття була присвячена бесіді про першоцвіти, на якій діти дізналися, що ефемероїди – це інша назва квітів-провісників весни і означає – швидкоплинний, скороминучий. Фахівець з екоосвіти назвала дітям основні причини раннього цвітіння першоцвітів, а саме: рослини повинні встигнути нокопичити поживні речовини поки  на деревах немає листя, яке закриє таке необхідне для квіток проміння та тепло; велика кількість вологи в грунті; вони добре помітні для комах своїм яскравим забарвленням. Далі вона наголосила, що більша частина першоцвітів занесена до Червоної книги України. Продемонструвала слайди з зображеннями ефемероїдів, які зустрічаються на території Пирятинського району, розділивши їх на групи: поширені  -  Медунка, Пшінка весняна, Зірочки весняні, Анемона жовтецева; регіонально рідкісні види - Проліска дволиста, Анемона лісова, Барвінок малий, Конвалія  звичайна, Ряст порожнистий; занесені до Червоної книги України - Горицвіт весняний, Лілія лісова, Рябчик руський, Сон чорніючий, Сон розкритий. Про такі види першоцвітів, як Підсніжник білосніжний, Брандушка різнобарвна, Шафран сітчастий – учням було повідомлено, що вони за останні декілька років, на жаль, більше не зустрічаються в нашому районі.
Семикласникам фахівець пояснила, що зриваючи навіть одну квітку, ми не дозволяємо дозріти плодам та насінню, знищуючи листки – заважаємо фотосинтезу (утворенню запасу поживних речовин). В залишені після зривання квітів цибульки або кореневища можуть проникнути мікроорганізми, знищивши рослину. Все це приводить до виродження популяції певних видів першоцвітів.  
Діти дізналися про те,  що першоцвіти годують комах, а саме: бджоли та метелики ласують пилком та нектаром, мурахи полюбляють м’ясисту частину насінини. То ж якщо ці рослини зникнуть, то разом з ними зникне і величезна кількість комах.
Друга частина заняття була  практичною. А. Олексенко провела майстер - клас по виготовленню об’ємної листівки «Мої квіти для тебе будуть цвісти цілий рік». Діти з великим задоволенням розфарбували, вирізали та клеїли зображення першоцвітів. Під час заняття панувала творча та позитивна атмосфера.
 
Відділ рекреації та екоосвіти НПП «Пирятинський»
SAM 5835
SAM 5842
SAM 5843
SAM 5848
SAM 5853

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

- У природі все розумно продумано і влаштовано, кожен зобов'язаний займатися власним заняттям, і в даній мудрості - найвища справедливість життя. - Артур Конан Дойл

- Немає нічого більш винахідливого, ніж природа. - Цицерон Марк Туллій

 

бесплатные шаблоны joomla тут